Is de kat uit de boom kijken een optie?

Vooral de jongere generatie aarzelt om lid te worden van een beroepsfederatie. Is dat de juiste keuze?

Op de vraag waarom sommigen zich niet aansluiten bij B.F.H. komt dikwijls het antwoord dat ze ons (nog) niet nodig hebben. Tja, niks is minder waar.

Wat kan er zoal gebeuren als u te lang wacht om juridisch advies te vragen?

Als u zich pas aansluit als u in het slop zit, dan moet u er rekening mee houden dat u in principe in een wachttijd terechtkomt van 6 maanden.

Het komt al te vaak voor dat we u dan moeten teleurstellen omdat u eerder had moeten reageren. Het wordt immers algemeen aanvaard in de rechtspraak dat u tijdig en officieel moet reageren bv. wanneer u niet akkoord gaat met een wijziging van de inhoud van uw functie of de samenstelling van uw loon.

Ook is het zo dat u op het ogenblik dat u akkoord ging met een voorstel van uw werkgever, u zich niet realiseerde welke gevolgen hieraan vasthingen.

Al te vlug wordt overgegaan tot ondertekening van allerlei documenten na indiensttreding: nieuw arbeidsreglement, car policy, enz. Zou u niet beter dadelijk te weten komen waar het schoentje wringt?

Dikwijls worden zaken door de werkgever al te rooskleurig voorgesteld zoals de uitbetaling van uw bonus in warrants of in de groepsverzekering. Als u raad inwint, kan u tenminste beslissen met kennis van zaken of nog aanpassingen onderhandelen.

Meermaals stapt iemand als Jan zonder Vrees over naar een nieuwe job. Dat kan goed uitpakken. Maar misschien is het toch beter een aantal elementen in overweging te nemen en hoe dan ook het contractontwerp van de nieuwe werkgever te laten nalezen vooraleer dit te ondertekenen.

Wat doet u als de voorwaarden van uw variabel loon arbitrair worden ingevuld? Vanuit juridisch oogpunt kan u maar best op gepaste wijze reageren om uw rechten te vrijwaren.

Bent u ervan overtuigd dat u correct uitbetaald wordt omdat de loonstaten nu eenmaal worden opgesteld door een sociaal secretariaat? Of beseft u dat het sociaal secretariaat uitvoert wat uw werkgever opgeeft?

Hebt u zich al de vraag gesteld waarom u geen duidelijke functieomschrijving hebt gekregen of waarom in uw contract dikwijls wordt vermeld dat een bepaald element niet essentieel zou zijn?

Bij ons gaat het er niet zozeer om eisen te stellen, wel om u correct juridisch advies te geven zodat u, indien nodig en gewenst, op uw rechten kan staan. En geloof het of niet, als uw werkgever vaststelt dat u goed geïnformeerd bent, dan zal hij bijdraaien. Tenslotte heeft de werkgever ook alle belang bij een goede samenwerking hoewel u hem hieraan al eens moet herinneren.