Uw werkgever wil uitbetaald variabel loon terugvorderen

Uw werkgever wil een aanzienlijk bedrag aan commissies en bonussen terugvorderen. Hoewel het bijna onoverkomelijk is voor u, ook al mag u een betalingstermijn voorstellen, durft u eerst niet weigeren om dit te doen. Op uw leeftijd wil u trouwens uw job niet kwijt. Op basis van het juridisch advies ingewonnen bij B.F.H. kan u toch een aanvaardbare regeling bekomen.

Eerst dacht u niet onder de integrale terugbetaling uit te komen. De argumentatie van uw werkgever klonk heel overtuigend. De klanten hadden hun bestellingen geannuleerd wegens de coronacrisis en dus moest u de al ontvangen commissie terugbetalen. Toch merkt B.F.H. meteen op dat uw recht op commissie zomaar niet vervalt bij de niet-uitvoering van de bestelling.

Op basis van een ontwerptekst bezorgd door B.F.H. verstuurt u een mail aan uw werkgever. Dadelijk voelt u aan dat hij geïmponeerd is. Als duidelijk blijkt dat u correct advies hebt ingewonnen, dan krabbelt uw werkgever wel degelijk terug!

Ook de bezorgdheid om uw job kwijt te geraken, hebt u overwonnen. Gelukkig hebt u een aanzienlijke anciënniteit en zal uw werkgever niet zomaar beslissen om een einde te stellen aan de samenwerking.

Trouwens, B.F.H. waarschuwt er altijd voor dat, zelfs al aanvaardde u alles, uw werkgever alsnog binnen een aantal maanden het initiatief kan nemen om uw arbeidsovereenkomst te beëindigen. Het  probleem zou dan zijn dat uw opzeggingskapitaal plots een stuk lager is omdat de berekening van vergoedingen bij contracteinde gebeuren op het gemiddeld loon van de laatste 12 maanden.

Misschien daarom dat uw werkgever per se brutobedragen in mindering wou brengen? Nochtans kan de werkgever die te veel betaalde, enkel het belastbaar bedrag terugvorderen.

Uit het voorgaande blijkt al hoeveel facetten een probleem heeft die allemaal worden toegelicht als u advies inwint bij B.F.H.

Het zou kunnen dat uw werkgever alvast laat horen dat hij het loonsysteem voor alle handelsvertegenwoordigers binnen de firma wil wijzigen nu u het pleit gewonnen hebt inzake de terugvordering. Ook hier kan B.F.H. u geruststellen. Dergelijke wijziging kan helemaal niet zonder uw toestemming, u moet absoluut niks ondertekenen, maar sowieso de voorstellen voorleggen aan B.F.H. ter nazicht. Hoe dan ook weet u intussen dat u degelijk juridisch advies zal krijgen dat uw werkgever niet zomaar naast zich neer kan leggen.

U zal wellicht het been stijf kunnen houden of m.a.w. staan op het behoud van uw commissiesysteem zoals dit al jaren van toepassing is. Als u eventueel toch toegevingen doet, zal u een waarborg voorzien die berekend zal worden door B.F.H.

Samengevat: BFH biedt u ruggensteun, want uw jarenlange inzet voor een firma betekent geenszins dat er zich geen problemen kunnen voordoen die een juiste reactie vereisen.

Rachel EYSKENS